Uudised

Reis Kurgjale 31. oktoober annikapihl


Teisipäeval, 29. oktoobril sõitis kogu peamaja koolipere Kurgjale, et osa saada kolmetunnisest haridusprogrammist „Eesti toidu aastaring talus“.

Tunnid oli järgmised:  Rehetoas valmistasime kaeraküpsiseid, taigna  koostisosad mõõtsime välja ise,  kordamööda loksutades käis  käest-kätte koorepurk, kuni valmiski või, mille taignasse segasime. Saime taigna valmis, vormisime pannile küpsised ning edasi ahju küpsema!

Tunni teise osana vestlesime teemadel: kust tuleb toit,  kust tuli vanasti toit,  kuidas see sõltus aastaaegadest, millest ja mida söödi jne.

Ringkäik talus: Saime teada, milline nägi välja XIX sajandi teise poole talu, millised hooned ja loomad talus olid, mis toiduaine tuleb aiast, põllult, laudast, veskist! Õppisime tundma teravilju, proovisime veskikivil jahu jahvatamist.

Viimasena toimus ühine lõunasöök suure taluperena. Toimisime talurahva kommetekohaselt - igas lauas istus oma peremees, perenaine, sulane ning pererahvas.  Koos sõime ühepajatoitu „Sõbrad potis“, jõime sooja teed, kõrvale odrakaraskit ja omavalmistatud kaeraküpsiseid. 

Pärast lõunasööki tegime päevast kokkuvõtte ning iga osaleja sai kaasa programmi pealkirja kandva töövihiku, milles mitmeid retsepte ja põnevaid ülesandeid.

Omaltpoolt kinkisime vastu pätsi Muhu leiba ja tänasime korraldajaid sisuka ja sooja vastuvõtu eest!

Oli tore reis, mida veel pikalt meenutada!

huvijuht Liivia Aavik

Teisipäeval, 29. oktoobril sõitis kogu peamaja koolipere Kurgjale, et osa saada kolmetunnisest haridusprogrammist „Eesti toidu aastaring talus“.

Tunnid oli järgmised:  Rehetoas valmistasime kaeraküpsiseid, taigna  koostisosad mõõtsime välja ise,  kordamööda loksutades käis  käest-kätte koorepurk, kuni valmiski või, mille taignasse segasime. Saime taigna valmis, vormisime pannile küpsised ning edasi ahju küpsema!

Tunni teise osana vestlesime teemadel: kust tuleb toit,  kust tuli vanasti toit,  kuidas see sõltus aastaaegadest, millest ja mida söödi jne.

Ringkäik talus: Saime teada, milline nägi välja XIX sajandi teise poole talu, millised hooned ja loomad talus olid, mis toiduaine tuleb aiast, põllult, laudast, veskist! Õppisime tundma teravilju, proovisime veskikivil jahu jahvatamist.

Viimasena toimus ühine lõunasöök suure taluperena. Toimisime talurahva kommetekohaselt - igas lauas istus oma peremees, perenaine, sulane ning pererahvas.  Koos sõime ühepajatoitu „Sõbrad potis“, jõime sooja teed, kõrvale odrakaraskit ja omavalmistatud kaeraküpsiseid. 

Pärast lõunasööki tegime päevast kokkuvõtte ning iga osaleja sai kaasa programmi pealkirja kandva töövihiku, milles mitmeid retsepte ja põnevaid ülesandeid.

Omaltpoolt kinkisime vastu pätsi Muhu leiba ja tänasime korraldajaid sisuka ja sooja vastuvõtu eest!

Oli tore reis, mida veel pikalt meenutada!

huvijuht Liivia Aavik